Ildikó Madarászová a 25 rokov Nezábudky


Pani Madarászová založila a úspešne viedla Nezábudku- zduženie v Turni od júna 1995 do júla 2016 / 21 rokov/. Od roku 2016 do roku 2020 aktívne pracovala v združení ako člen predsedníctva, v domove sociálnych služieb pracovala ako sociálny poradca a zástupkyňa riaditeľa.

Nezábudka – združenie na pomoc rodinám so zdravotne postihnutými deťmi a mladistvými poskytuje sociálne služby v domove sociálnych služieb Dom Nezábudka ťažko zdravotne postihnutým deťom a mladým. Je to neštátna organizácia, jediná v celom okrese Senec. V roku 2009 hrozil zánik organizácie, lebo museli uvoľniť prenajaté priestory v MŠ Tureň. Pod organizačným zabezpečením pani Madarászovej sa podarilo postaviť nové vlastné sídlo Nezábudky a v auguste 2012 sa nasťahovať do novej budovy /330m2/.

Budova Nezábudky bola postavená s minimom štátnej dotácie s pomocou firmy DOAS a.s., a z veľkého množstva malých projektov, grantov a darov. Na výstavbu prispeli Mesto Senec aj BSK. V rokoch 2012-2019 pokračovala výstavba podkrovia budovy a podarilo sa rozlohu skoro zdvojnásobiť. V týchto priestoroch využíva dennú starostlivosť, poradenstvo, výchovu a rôzne druhy terapií 54 klientov. Táto činnosť významne uľahčuje ich rodinám bežný život. O klientov – deti a dospelých sa starajú odborne školení zamestnanci a spolupracovníci Nezábudky, pričom sú súčasťou kolektívu, v ktorom cítia prijatie šancu na vytvorenie sociálnych väzieb a sociálnej komunikácie. Pre mnohých z nich je tento domov sociálnych služieb jediným prostredím, ktoré môžu bezpečne navštevovať. Obrovským prínosom je krásna, nová budova, ktorá pribudla v Bratislavskom kraji vďaka usilovnej, obetavej práci pani zakladateľky Ildikó Madarászovej.

Nezábudka rozširuje obmedzený životný priestor svojim členom. Poskytuje im možnosť napredovania, výchovy aj vzdelávania, zlepšenie alebo udržanie fyzickej kondície a sociálne väzby v komunite, ktoré najviac chýbajú zdravotne postihnutému človeku, aj celej jeho rodine. Sociálna izolácia v týchto rodinách má zničujúci vplyv na ich fungovanie a vďaka presvedčeniu a enormnej motivácii zakladateľky Nezábudka už 25 rokov zmierňuje a rieši tieto závažné spoločenské problémy. Bez pani Ildikó Madarászovej a jej vysokého nasadenia, idealizmu, odhodlaniu a výrazne ľudskému prístupu by zariadenie dávno neexistovalo.

Jej výnimočná práca pre dobro zdravotne postihnutých v okrese bola v roku 2015 ocenená Cenou primátora mesta Senec a predseda bratislavského samosprávneho kraja jej v roku 2016 udelil Cenu Samuela Zocha.

Odjakživa považovala svoju prácu za poslanie pomáhať slabým. Pre všetkých z nás je žiarivým príkladom čestnosti, poctivej húževnatej práce a obrovského zmyslu milosrdenstva. Jej prístup a činy dokázali presvedčiť okolitých ľudí o potrebe pomoci blížnym a podnecujú k šíreniu dobra medzi nami.

Ďakujeme, že si nás držala a držíš nad vodou už 25 rokov.

Tvoji Nezábudkári

Životopis Ildikó Madarászovej

Od narodenia žije v obci Tureň. Je šťastne vydatá už 50 rokov. Má dve dcéry a 5 vnúčat.

  • ZŠ absolvovala na 1.stupni v Turni, na 2 stupni na ZŠ s VJM Senec
  • 1966- 1970 SPŠCH Stredná priemyselná škola chemická s maturitou, odbor chemická technológia
  • 1970- 1972- Výskumný ústav agrochemickej technológie Bratislava – laborantka
  • 1972- 1978- Poľnohospodársky nákupný a zásobovací závod Senec- vedúca laboratória
  • 1978- 1986 Ústav experimentálnej fytopatológie a entomológie SAV Ivanka pri Dunaji – samostatný pracovník špecialista
  • 1986- 1990 Okresný úrad Bratislava vidiek, odbor sociálnych vecí – predsedníčka posudkovej komisie. Túto prácu robila veľmi oddane, lebo rada pomáhala ľuďom s problémami.
  • 1981-1991 popri zamestnaní členka sociálnej a zdravotnej komisie Západoslovenského kraja aj okresu Bratislava vidiek
  • 1991 – 1995 Obvodný úrad Senec, odd. sociálne, samostatná odborná referentka.

Popri tejto práci založila a medzi r. 1991 – 1995 viedla Klub zdravotne postihnutých detí a mládeže pri Obvodnom úrade Senec. Z úspešne fungujúceho Klubu bolo v júni 1995 následne založené Nezábudka- združenie na poskytovanie sociálnych služieb so sídlom v Turni v budove MŠ Tureň. Bolo to prvé neštátne zariadenie.

V roku 1992 absolvovala akreditované vzdelávanie manažmentu v sociálnych službách pod vedením organizácie Lebenshilfe z Nemecka. Počas celého obdobia pracovnej činnosti sa ďalej vzdelávala a neustále hľadala cesty, ako robiť prácu a sociálne služby lepšie a kvalitnejšie. V centre pozornosti bola rodina a dieťa so zdravotne postihnutým dieťaťom, s nesmierne chápavým individuálnym prístupom. Vybudovala zariadenie rodinného typu, kde majú zamestnanci skutočne úprimne pozitívny vzťah k svojim klientom.

Dom Nezábudka poskytuje sociálne služby pre ťažko zdravotne postihnuté deti a mládež z celého okresu Senec. Aj po 25 rokoch je to jediná organizácia svojho druhu v okrese, ktorá pomáha rodinám s ťažko zdravotne postihnutými deťmi a mladými ľuďmi.

Združenie prekonalo veľa ťažkostí a prevádzka takéhoto typu zariadenia je žiaľ neustály boj o prežitie. V roku 2009 nastali problémy s prenajatými priestormi v MŠ Tureň, bolo potrebné ich uvoľniť. Nebolo treba veľa a organizácia by zanikla, no vďaka pomoci dobrých ľudí a veľkého množstva malých projektov sa podarilo v r. 2010 začať stavať vlastné sídlo s názvom Dom Nezábudka. Výstavba sa realizovala od roku 2010 – 2012 pod organizačným zabezpečením Ildikó Madarászovej popri bežnom chode DSS a činnosti Nezábudky- združenia. V roku 2012 sa mohlo zariadenie sťahovať do novej krásnej a svetlej budovy s rozlohou 330 m2 na Turnianskej 8A Senec.

Apríl 2020

Nezaradené