Deň matiek a juniáles v Dome Nezábudka


Milí priatelia, radi by sme Vám sprostredkovali atmosféru dvoch veľkých udalostí v živote nášho domova sociálnych služieb. Pozývame Vás nahliadnuť na chvíľu pod pokrievku, čím sme žili a žijeme posledné mesiace.

Deň matiek slávime každý rok a býva to jeden z najkrajších dní v našom zariadení. Dňa 10.5.2019 pripravili naši členovia pod vedením vychovávateliek a v spolupráci so všetkým zamestnancami krásny kultúrny program na slávnosti Dňa matiek v priestoroch Domu Nezábudka v Senci. Pozvanie prijali aj hostia: primátor mesta Senec pán Ing. Dušan Badinský, zástupca primátora mesta Ing. Juraj Gubáni, predsedníčka sociálnej komisie mesta PhDr. Gabriella Németh, naši podporovatelia z firmy Bramac p. Alena Scheller a p. Bagárová.

Vzdali sme hold našim mamám ťažko zdravotne postihnutých detí aj dospelých členov nášho združenia. Celý život, každý deň sa vzdávajú všetkých svojich potrieb, aby mohli byť 24 hodín k dispozícii svojmu dieťaťu so špeciálnymi potrebami. Je to celoživotná služba. 24-hodinová, neustála a veľakrát na hranici zvládnuteľnosti. Mamičky z Nezábudky majú naložené velikánske ľudské bremeno, ktoré hrdinsky zvládajú s veľkou porciou oddanosti a lásky. Tieto deti, ktoré považujeme trocha aj za naše deti, majú obrovské srdcia plné oddanosti.
Zdravotné postihnutie v rodine veľmi veľa rodičom berie, ale aj veľa dáva. Dáva úprimnosť, spontánnosť, otvorenosť, vernosť, schopnosť žiť pre prítomnosť a daný okamih. Majú v sebe nesmierne veľa citu a lásky. Vďačnosťou vyvažujú obetu svojich mám a otcov.

Pri takejto príležitosti pripomíname, aké je dôležité klásť dôraz na sociálnu službu ako obohacujúci vzťah všetkých dotknutých strán. Klienta, rodiny, aj poskytovateľa služby. Pripomíname dôležitosť sieťovania, spájania rodín s podobnými osudmi a budovania silnej komunity.

Komunita pomáha zúčastneným stranám ľahšie riešiť každodenné ťažkosti, nabrať odvahu a silu do všedného života. Aby to bremeno bolo ľahšie, plné vzájomného porozumenia. Aby sme sa všetci rešpektovali a mali radi napriek nedokonalostiam, rozdielnemu vzhľadu, zdravotnému stavu, názorom, jazyku, kultúre.
Ak dovolíte, ešte malé zamyslenie: – Symbol pramatky všetkých nás, Panna Mária nás miluje ako svoje deti a chráni svojím belasým plášťom pred zlom a nepriazňou osudu. Vlajka európskej únie má túto belasú farbu a dáva nám ochranu pred zlom, egoizmom a extrémizmom v Európe. Buďme ako tie hviezdičky európskej vlajky a bojujme odvážne každý deň pod ochranou belasej lásky. –

Juniáles

21.6.2019 sme si užili leto aj u nás v Dome Nezábudka, a to vo veľkom štýle. Počasie nám parádne vyšlo, i keď nám ráno ešte popršalo a naše obavy boli namieste. Na úvod sa uskutočnilo Valné zhromaždenie nášho združenia. Aby si rodičia mohli v pokoji dohodnúť záležitosti našej inštitúcie, našim deťom – klientom zahral veselú klauniádu pán Vladimír Kulíšek z divadla Fortissimo s názvom „Kráľ šašo“ podporený z Fondu Dr. Klaun Trenčianskej nadácie.

Predseda nášho združenia PeteFajnor s manželkou Vierkou a manželia Harušťákovci varili úžasný guláš, po ktorom si všetci laby lízali. Úlohy DJ-a sa ujal Peťo Fajnor. Mäso nám daroval poľovnícky zväz Agrolovec Dunajská Lužná. Pán Matyšák potešil našich klientov hroznovou šťavou, a rodičov šumivým vínkom, cukráreň Ingrid Kászová Tureň darovala 120 koláčikov, firma PEX z Veľkých Úľan poslalo veľa chrumiek pre každého, zemiaky a cibuľu od p. Michala Szalaya Poľnohospodárska výroba Veľký Biel zabezpečila pani Říhová, pekáreň Jánovce darovala 10 veľkých chlebov (priniesla pani Slezáková), kuchyňa Ocú Veľký Biel upiekla krémové koláče, pani Bócová pripravila citronádu s bylinkami. Ďalší rodičia sa rôznym spôsobom zapojili do aktívnej prípravy podujatia. Pred dažďom a slnkom nás zachránili pevné stany manželov Achsovcov.

Spievali sme, tancovali, fúkali obrovitánske bubliny bublifuku, hrali hry s farebným padákom a hlavne rozprávali. Ako čerešnička na torte nám zahrala skupina Aktív z Dunajskej Lužnej, kde aktívne hrá náš predseda. Všetci sme si navzájom pomáhali, zamestnanci, rodičia. Bolo to výborné, veselé, príjemné posedenie. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali, aj tým, ktorí si našli čas a prišli, lebo stretnutia tohto druhu sú pre rodiča veľmi dôležité.

Ak považujete našu činnosť za zmysluplnú, prosíme podporte nás 22.8.2019 počas 24-hodinového zbierkového maratónu, na www.dobrakrajina.sk . Informácie budú aj na našom facebook profile v udalosti: https://www.facebook.com/events/2888503791373723/. Ďakujeme.

Nezaradené